Ubat Ketuat Kelamin 1 Hari Rontok Tanpa Operasi

Cara Merawat Ketuat Kelamin Secara Alami Tanpa Operasi dengan pakej ubat generasi terbaru

Ketuat tumbuh di kelamin anda? dan sedang mencari ubat ketuat kelamin ampuh kerana takut operasi kutil di kelamin? Tepat sekali anda melawat laman ini, laman web jualan ubat ketuat kelamin ampuh Generasi Terbaru dari de nature. dengan menggunakan pakej ini, insha’alloh kutil di kelamin anda akan sembuh dan gugur dalam masa 3 hari Tanpa Operasi. rawatan dengan menggunakan pakej ubat dari de nature ini, sudah banyak di buktikan berkualiti dari ubat ini dan hasilnya memuaskan, kutil di kelamin pesakit kami baik lelaki mahupun wanita gugur tanpa sisa tanpa perlu operasi.

ubat ketuat kelamin ampuh tanpa operasi

Fakta mengenai ketuat kelamin dan ubat nya

Kutil di kelamin merupakan penyebab utama munculnya penyakit kanser pangkal rahim, untuk itu jangan anggap remeh jika di kelamin anda di tumbuhi kutil walaupun masih kecil. Dan berikut akan disebutkan mengenai 19 fakta yang perlu diketahui tentang penyakit kutil kelamin:

 1. kutil kelamin adalah jenis penyakit berjangkit seksual yang disebabkan oleh HPV (human papilloma virus).
 2. Seperti PMS lain, kutil kelamin yang sangat menular, merebak biasanya melalui hubungan seksual, tetapi juga boleh merebak melalui hubungan berpanjangan seperti melalui tuala, pakaian renang dan barang-barang lain yang dijangkiti dengan penyakit tersebut.
 3. Tidak semua jenis HPV menyebabkan ketuat kelamin.
 4. Masa inkubasi dari virus selepas jangkitan adalah 2-9 bulan.
 5. Hanya dua-pertiga dari orang yang dijangkiti menunjukkan gejala.
 6. Kutil kelamin tidak hanya muncul di daerah kelamin, tetapi juga di dubur, dubur, uretra, paha, mulut dan tekak.
 7. Ketuat mungkin muncul sebagai kutil umum yang muncul dari kulit atau sebagai daging merah dengan bentuk yang rata.
 8. Kutil kelamin boleh muncul satu per satu atau dalam kumpulan.
 9. Kebanyakan doktor mendiagnosis ketuat kelamin hanya dengan mengenalpasti penampilan seperti kembang kol.
 10. Banyak wanita yang telah dijangkiti ketuat kelamin hanya mengetahui penyakitnya ini selepas menjalani tahap pap smear rutin.
 11. Kutil kelamin umumnya mempengaruhi lebih dari 5 juta orang setiap tahun.
 12. Pilihan rawatan untuk kutil kelamin berbeza-beza, dari krim dan salap sampai pada prosedur pembedahan.
 13. Mengubati penyakit ini yang hanya memberi tumpuan untuk menghilangkan kutilnya saja, sebenarnya tidak menyembuhkan ketuat kelamin secara optimum.
 14. Kebanyakan pesakit penyakit kutil kelamin akan mengalami berulang setiap saat kerana virus yang menyebabkan ketuat tersebut tetap ada.
 15. Wanita hamil lebih berisiko mempunyai kutil kelamin parah kerana kutil berkembang pesat.
 16. Janin dan bayi yang baru lahir boleh dijangkiti penyakit ini jika ibu mereka dijangkiti.
 17. Perlindungan saat berhubungan seks tidak menjamin anda tidak akan menjangkiti orang lain.
 18. Gejala penyakit ketuat kelamin ini seperti rasa sakit ketika melakukan hubungan seksual, debit, halangan kencing, ketulan berisi di kawasan genital, rasa gatal yang sukar dijelaskan penyebabnya, kemerahan pembengkakan di daerah kelamin, kutil atau ketulan dan pendarahan semasa atau selepas hubungan seksual.
 19. Orang dengan riwayat penyakit menular seksual mempunyai risiko lebih tinggi dijangkiti ketuat kelamin.

Pengalaman pesakit kami yang sudah menggunakan ubat herba kutil kelamin de nature:

Berikut merupakan testimoni asli dari pembeli yang sudah pernah membeli produk Dadah Ketuat kelamin denature Indonesia. Tanpa kejuruteraan ataupun dibuat-buat. Semua dihantar dari pembeli, berikut adalah apa kata mereka yang menggunakan produk kami:

Testimonial obat kutil kelamin

Demikian sekilas info mengenai pakej ubat herba kutil kelamin yang kami tawarkan kepada anda dan anda sila baca katalog produk denature untuk info lebih lengkap tentang semua produk kami atau anda boleh menjumpainya di google.com. jika anda berminat dengan ubatnya, segera lakukan tempahan sekarang juga. cara pembeliannya juga sangatlah mudah. Lihat Juga Obat Kutil kelamin tanpa operasi

Penggunaan cara pembelian ubat ketuat kelamin:

 • Contoh Format Tempahan: ANDRE # JL. GARUDA NO 277 JAKARTA # Dadah Ketuat Kelamin denature # 3 PAKET # Bank Yang Akan Anda Gunakan (Bca, Bni, Bri, Bhd)
 • Selepas anda Sms Format Tempahan Kami Akan Membalas Jumlah Yang Harus Dipindahkan Beserta No Akaun Kami. Selanjutnya Sila Lakukan Pembayaran Dan Setelah Anda Transfer Segera Lakukan Pengesahan Pembayaran Seperti Contoh Dibawah Ini.
 • Contoh Pengesahan Pembayaran: Dani Saputra # Jl. Garuda No 2546 Kemayoran Jakarta Pusat # 085 869 978 978 # Dadah Ketuat kelamin denature # Sudah Transfer Rp.1000.000 Via Bca An.Sugeng
 • Kirim via SMS ke 0819 0345 9000 Atau Ke 0823 2521 9000 Sila jangan ragu untuk menghubungi nombor kami !!!

Inilah Dadah Herbal Ketuat Kelamin Tradisional Untuk Lelaki dan Wanita yang Paling Terkenal

rawatan kutil kelamin untuk lelaki dan wanita itu menggunakan produk yang sama iaitu Gangjie, ghosiah, Bersih Darah, Pipeca, Salep Antipiloma, Dan juga Salep +. kerana pengendalian tanpa operasi, maka penggunaannya pun sama. adapun kandungan yang terdapat di dalamnya akan di bahas satu per satu di laman web ini.

 • Pipeca-De Nature Obat Penyakit Ketuat : Pipeca-De Nature bahan utamanya diperbuat daripada sirih merah, Sirih merah adalah tumbuhan menjalar yang ditanam orang kerana khasiat perubatan dan juga keindahan daunnya. Tumbuhan ini masih berkerabat dekat dengan sirih dan lada. Nama saintifik tumbuhan asal Sulawesi ini adalah Piper ornatum, namun beberapa pustaka mengacaukannya dengan Piper crocatum, tumbuhan yang tidak ditanam yang berasal dari benua Amerika. Dan sirih merah juga boleh digunakan sebagai ubat diabetes militus, hepatitis, asam urat, batu buah pinggang, menurunkan kolesterol, mencegah strok, keputihan, radang prostat, radang mata, ulu hati, keletihan, sakit sendi, dan memperhalus kulit.
 • Bersih Darah-De Nature untuk merawat Ketuat di kemaluan : Bersih Darah-De Nature dalam rawatan penyakit ini berfungsi untuk membersihkan darah dari virus-virus yang menjangkiti pada bahagian badan anda. adapun bahan yang terkandung di dalamnya salah satunya yaitu Tinospora Crispa Atau lebih di kenal dengan Brotowali. Bratawali, brotowali, atau akar aliali (Tinospora crispa (L.) Miers ex Hoff.f .; juga T. cordifolia (Thunb.) Miers dan T. rumphii Boerl.) Adalah tanaman ubat tradisional Indonesia yang biasa ditanam di pekarangan atau tumbuh liar di hutan. Rebus batangnya yang terasa sangat pahit biasa dijadikan ubat penyakit sendi, mengurangkan gula darah, menurunkan panas, dan membantu mengurangkan gejala kencing manis. Di Indonesia, selain dikenali dengan nama Bratawali, tumbuhan ini juga dikenali dengan nama daerah andawali, antawali, putrawali atau daun Gadel. Klasifikasi dari tanaman ini termasuk kedalam famili tumbuhan Menispermaceae. Tanaman ini kaya kandungan kimia antara lain alkaloid (berberina dan kolumbina yang terkandung di akar dan batang, damar lunak, pati, glikosida pikroretosid, zat pahit pikroretin, hars, berberin, palmatin, kolumbin (akar), kokulin (pikrotoksin).
 • Gangjie-De Nature Obat herbal kutil kelamin : Gangjie-De nature terbuat dari Sambiloto dan misai kucing yang berkhasiat ampuh dalam merawat pelbagai penyakit dalam, adapun sekilas pembahasan tentang tanaman sambiloto dan misai kucing sebagai berikut:
  Sambiloto: Bahan-bahan semulajadi yang terkandung dalam obat alami gangjie dan ghosiah di antarannya sambiloto, Tanaman sambiloto merupakan tumbuhan berkhasiat obat berupa tema kepada tegak yang tingginya boleh mencapai 90 sentimeter. Asalnya diduga dari Asia tropika. Penyebarannya dari India meluas ke selatan sampai di Siam, ke timur hingga semenanjung Malaya, kemudian dijumpai Jawa. Tumbuh baik di dataran rendah sampai ketinggian 700 meter dari permukaan laut. Sambiloto dapat tumbuh baik pada curah hujan 2000-3000 mm / tahun dan suhu udara 25-32 darjah Celsius. Kelembapan yang diperlukan termasuk sedang, iaitu 70-90% dengan penyinaran agak lama. Nama daerah untuk sambiloto antara lain: sambilata (Melayu); ampadu tanah (Sumatera Barat); sambiloto, ki pait, bidara, andiloto (Jawa Tengah); ki oray (Sunda); pepaitan (Madura), sedangkan nama asingnya Chuan xin lian (China).
  Misai kucing mendapatkan nama saintifik Orthosiphon aristatus yang tergolong dalam famili Labiatae. Tanaman ini termasuk tema kepada tegak yang di bahagian buku-bukunya terdapat akar serta ketinggian hingga 2 meter. Penyebaran misai kucing di kawasan beriklim tropika seperti Asia bermulai dari Indonesia, Malaysia, Papua New Guinea, hingga masuk ke Filipina. Manfaat misai kucing sebagai ubat lain adalah meredakan rasa sakit saat encok, menyembuhkan asid urat, jangkitan pundi kencing, dan kesakitan ketika buang air kecil. Ramuan ubat-nya masih sama, anda hanya perlu merebus daun misai kucing sesuai keperluan dan diminum rutin hingga gangguan kesihatan yang anda derita dapat sembuh secara beransur.
 • Ghosiah – De Nature Dadah Ketuat Kelamin Ampuh : Ghosiah-De Nature bahan utamanya diperbuat daripada Lumbricus rubellus atau di indonesia di kenal dengan cacing tanah, mungkin terlihak menjijikkan, tapi khasiatnya untuk merawat pelbagai penyakit itu cukup ampuh. Cacing tanah adalah nama yang umum digunakan untuk kumpulan Oligochaeta, yang kelas dan subkelasnya tergantung dari penemunya dalam filum Annelida.
  Cacing tanah merupakan makhluk yang telah hidup dengan bantuan sistem pertahanan mereka sejak fasa awal evolusi, oleh sebab itu mereka selalu dapat menghadapi pencerobohan mikroorganisme patogen di persekitaran mereka. Kajian yang telah berlangsung selama kira-kira 50 tahun menunjukkan bahawa cacing tanah mempunyai kekebalan humoral dan selular mekanisme. Selain itu telah ditemui bahawa cecair selom cacing tanah mengandungi lebih dari 40 protein dan pameran beberapa aktiviti biologi sebagai berikut: cytolytic, proteolitik, antimikrob, hemolitik, hemagglutinating, tumorolytic, dan kegiatan mitogenic.
  Cecair dari selom foetida Eisenia Andrei telah diteliti mempunyai sebuah aktiviti antimikrob terhadap Aeromonas hydrophila dan Bacillus megaterium yang dikenali sebagai patogen cacing tanah. Selepas itu diperoleh dua protein, bernama Fetidins, dari cecair selom cacing tanah dan menegaskan bahawa aktiviti antibakteria ini disebabkan kerana fetidins. Lumbricus rubellus juga mempunyai dua agen antibakteria bernama Lumbricin 1 dan Lumbricin 2. Baru-baru ini, dua jenis faktor antibakteria yang mempunyai aktiviti seperti lisozim dengan aktiviti hemolitik serta pengenalan pola protein bernama selom cytolytic faktor (CCF) telah dikenal pasti dalam foetida Eisenia cacing tanah. Lysenin protein yang berbeza dan Eisenia foetida lysenin-seperti protein mempunyai beberapa aktiviti yang diberikan cytolytic hemolitik, antibakteria dan membran-permeabilizing harta.
  Protein yang dimiliki oleh cacing tanah mempunyai mekanisme antimikrob yang berbeza dengan mekanisme antibiotik. Antibiotik membunuh mikrorganisme tanpa merosakkan tisu badan. Antibiotik membunuh mikroganisme biasanya dengan dua cara, iaitu dengan menghalang laluan metabolik yang boleh menghasilkan nutrient yang diperlukan oleh mikroorganisma atau menghalang enzim tertentu yang diperlukan untuk mmbantu menyusun dinding sel bakteria. Sedangkan, mekanisme yang dilakukan oleh protein yang dimiliki oleh cacing tanah adalah dengan membuat liang di dinding sel bakteria. Hal ini menyebakan sitoplasma sel bakteria menjadi terpapar dengan persekitaran luar yang boleh mengganggu aktiviti dalam sel bakteria dan menyebabkan kematian. Dengan cara ini, bakteria menjadi lebih susah untuk menjadi kebal kerana yang dirosakkan adalah struktur sel milik bakteria itu sendiri
 • Salep + – De Nature untuk Dadah salap perontok kutil kelamin : Salep + denature ini di gunakan untuk rawatan dari luar, khasiat dari salap ini untuk mengeringkan bahagian yang terluka berbonggol-berbonggol. dengan menggunakan salep ini, insyaaAlloh luka berbonggol yang berbentuk seperti cacar ait itu akan segera mengering.
 • Ubat salap kutil kelamin Antipiloma : Kandungan salap Ketuat Antipiloma dan salep + yaitu ada salisylic acid dan phenol. salisylic acid atau Asam salisilat (asam ortohidroksibenzoat) merupakan asid yang bersifat perengsa tempatan, yang boleh digunakan secara topikal. Terdapat pelbagai terbitan yang digunakan sebagai ubat luar, yang terbagi atas 2 kelas, ester daripada asid salisilik dan ester salisilik daripada asid organik. Di samping itu digunakan pula garam salisilat. Derivatif yang paling dikenali asalah asid acetylsalicylic.
  Asam salisilat mendapatkan namanya dari spesies dedalu (bahasa Latin: salix), yang mempunyai kandungan asid tersebut secara semula jadi, dan dari situlah manusia mengisolasinya. Penggunaan dedalu dalam rawatan tradisional telah dilakukan oleh bangsa Sumeria, Asyur dan sejumlah suku Indian seperti Cherokee. Pada saat ini, asid salisilik banyak diaplikasikan dalam pembuatan ubat aspirin. Salisilat umumnya bekerja melalui kandungan asamnya. Hal tersebut dibangunkan secara menetap ke dalam salisilat baru. Selain sebagai ubat, asam salisilat juga merupakan hormon tumbuhan.
  Phenol atau Fenol atau asam karbolat atau benzenol adalah zat kristal tak berwarna yang mempunyai bau khas. Formula kimianya adalah C6H5OH dan strukturnya mempunyai kumpulan hidroksil (-OH) yang berikatan dengan cincin fenil. Kata fenol berasal dari Fenil Alkohol (Phenyl Alcohol). Selain itu, nama fenol juga merujuk pada beberapa zat yang mempunyai cincin aromatik yang berikatan dengan kumpulan hidroksil.

Apa Itu Ketuat kelamin ???

Kutil/Ketuat kelamin merupakan salah satu penyakit seksual berjangkit yang paling umum, yang disebabkan oleh human papillomavirus (HPV). Penularan virus ini berlaku melalui sentuhan kulit dengan kulit, ketika terlibat aktiviti seksual dengan seseorang yang telah dijangkiti virus ini.

Rentannya seseorang untuk terlular kutil kelamin biasanya ditunjangi oleh beberapa faktor risiko seperti melakukan hubungan seksual tanpa pelindung, melakukan hubungan dengan seseorang yang riwayat kehidupan seksualnya tidak jelas, dan aktif secara seksual sejak usia remaja. Selain itu, penularan virus juga boleh berlaku melalui sex toys yang telah terdedah kepada virus sebelumnya.

Gejala Ketuat di Kelamin

Seringkali kutil yang tumbuh pada kawasan kelamin berukuran sangat kecil sehingga sukar dilihat dengan mata kasar. Mereka yang terkena kutil kelamin biasanya akan merasa tidak selesa dan gatal di sekitar bahagian kawasan genitalnya. Tentu saja hal ini sangat mengganggu, terutama dalam kehidupan seksual penderitanya. Penetrasi yang terjadi saat berhubungan badan boleh menyebabkan kutil berdarah.

Selain kecil, ciri-ciri kutil kelamin adalah menyerupai bintik atau lebam berwarna merah muda atau abu-abu. Beberapa bintik tersebut ada yang tumbuh secara bersebelahan dan kelihatan seperti kembang kol. Bahkan kutil kelamin ini boleh menjadi makin banyak dan membentuk kumpulan-kumpulan besar.

Pada lelaki, ketuat kelamin boleh tumbuh pada bahagian:

 • Batang atau hujung zakar
 • Dubur
 • Kantung zakar
 • Paha bahagian atas
 • Di sekitar atau di dalam dubur
 • Di dalam uretra

Pada wanita, ketuat kelamin boleh tumbuh pada bahagian:

 • Kulit kelamin bahagian luar termasuk sekitar dubur
 • Dinding faraj
 • Vulva
 • Leher rahim
 • Paha bahagian atas
 • Selain pada alat vital dan daerah di sekitarnya, kutil kelamin juga boleh tumbuh pada mulut atau tekak. Biasanya keadaan ini disebarkan melalui seks oral.

Penyebab Ketuat Kelamin

Kutil kelamin merupakan salah satu jenis penyakit seksual berjangkit yang paling umum. Keadaan ini disebabkan oleh humanpapilloma virus (HPV). Virus yang hidup di dalam sel-sel tubuh ini mempunyai lebih dari seratus jenis dan tidak semuanya menyebabkan ketuat kelamin. Kutil kelamin merupakan penyebab utama kanser serviks. Penularan penyakit ini berlaku melalui aktiviti seksual dengan seseorang yang telah dijangkiti virus sebelumnya.

Rentannya seseorang untuk dijangkiti ketuat kelamin biasanya ditunjangi oleh beberapa faktor risiko, seperti melakukan hubungan seksual dengan orang-orang yang berbeza tanpa pelindung, melakukan hubungan dengan seseorang yang riwayat kehidupan seksualnya tidak diketahui, dan aktif secara seksual sejak usia remaja. Selain itu, seseorang juga lebih terdedah terkena kutil kelamin jika sebelum ini pernah menderita penyakit menular seksual lain.

Pemakaian kondom boleh menjadi langkah minimum untuk melindungi kita dari kutil kelamin, meski alat kontrasepsi ini tidak sepenuhnya menutupi kulit area genital.

Virus HPV tidak boleh disebarkan melalui pelukan, ciuman, atau media perantara seperti alat makan, tuala, atau kertas tandas. Virus ini hanya boleh disebarkan melalui hubungan antara kulit dengan kulit ketika berhubungan intim, termasuk seks oral dan berkongsi sex toys atau peralatan untuk merangsang pasangan. Walau sangat jarang berlaku, HPV juga boleh menular apabila seorang pesakit kutil kelamin menyentuh kawasan genital orang lain.

Seorang ibu juga dapat menularkan virus HPV kepada bayinya selama proses persalinan. Meski begitu, kes semacam ini jarang berlaku.

Penjelasan cara mengatasi / merawat Ketuat Kelamin secara perubatan

Rawatan kutil kelamin terbahagi menjadi dua, iaitu rawatan topikal dan rawatan dengan menggunakan prosedur ablasi.
Rawatan topikal dilakukan dengan cara menyapu salap, krim, atau cecair yang mengandungi bahan-bahan tertentu pada bahagian yang dijangkiti. Namun perlu anda ingat bahawa ubat-ubatan kutil yang dijual bebas di farmasi tidak diperuntukkan untuk merawat ketuat kelamin, melainkan kutil biasa yang tumbuh di tangan, wajah, atau kaki. Oleh kerana itu periksakanlah diri anda ke doktor jika terkena kutil kelamin agar doktor boleh memberikan anda pengendalian yang tepat. Berikut ini adalah jenis-jenis ubat topikal untuk kutil kelamin:

 • Asam trikloroasetat. Dadah ini berfungsi memusnahkan protein yang terdapat di dalam sel-sel kutil. Selepas menyapu asam trikloroasetat, biasanya anda akan merasakan sensasi panas pada kulit untuk sesaat. Gunakanlah ubat ini sesuai petunjuk yang ada kerana jika penerapannya salah, boleh merosakkan kulit anda. Asam trikloroasetat biasanya ditetapkan oleh doktor untuk merawat ketuat bersaiz kecil, namun bertekstur keras. Ubat ini selamat digunakan oleh wanita yang sedang hamil.
 • Podophyllotoxin. Podophyllotoxin bekerja dengan cara meracuni sel-sel kutil. Ubat ini biasanya digunakan untuk mengatasi kutil kelamin bersaiz kecil yang berkelompok. Ubat ini tidak sesuai untuk ibu hamil.
 • Imiquimod. Dadah ini bekerja dengan cara merangsang sistem kekebalan tubuh untuk melawan jangkitan ketuat. Ubat yang hadir dalam bentuk krim ini biasanya digunakan untuk merawat ketuat yang bersaiz besar. Walaupun begitu imiquimod tidak disyorkan bagi wanita yang sedang hamil. Ubat ini juga boleh menyebabkan iritasi ringan. Gunakanlah ubat-ubatan topikal sesuai dengan petunjuk yang diberikan oleh doktor maupun yang terdapat pada bungkusan. Penggunaan merangkumi sukatan atau dos, serta kekerapan pemakaian. Jangka waktu penyembuhan kutil boleh berbeza-beza, yang terpenting adalah anda disiplin dalam menjalani rawatan. Semasa melakukan rawatan, anda dinasihatkan untuk tidak menggunakan sabun yang mengandungi minyak wangi atau losyen kerana dikhuatiri boleh menyebabkan iritasi pada kulit.
  Prosedur ablasi untuk kutil kelamin biasanya dilakukan jika ketuat tidak dapat ditangani dengan ubat-ubatan topikal. Prosedur ini juga boleh diterapkan pada ibu hamil yang bimbang bayi boleh dijangkiti ketuat pada saat melahirkan. Berikut ini adalah beberapa prosedur ablasi, diantaranya:
  – Pemotongan. Hampir mirip seperti bedah ringan, pada prosedur pemotongan kutil akan dipotong dan dibuang, selepas itu kulit akan dijahit. Oleh kerana itu sebelum prosedur ini dilakukan, doktor akan memberikan pesakit bius tempatan pada kawasan yang dijangkiti ketuat. Kesan sampingan pemotongan adalah bekas luka yang ditimbulkan setelah sembuh. Oleh kerana itu prosedur ini hanya untuk mengatasi kutil yang berkelompok dalam skala kecil, bukan besar.
 • Bedah elektrik. Prosedur ini biasanya digabungkan dengan pemotongan. Selepas pemotongan memotong permukaan kutil, maka sisa-sisa rangkaian kutil yang masih ada akan dibakar oleh kawat yang panas. Kawat yang digunakan panas kerana dialiri elektrik. Biasanya prosedur ini dilakukan untuk menghilangkan kutil yang terdapat di bahagian vulva dan dubur.
 • Cryotherapy. Ini merupakan prosedur pelepasan kutil dengan cara dibekukan menggunakan cecair nitrogen. Cryotherapy biasanya harus dilakukan secara berkala sehingga ketuat hilang tanpa sisa dan tertutup oleh kulit baru. Prosedur ini dilaksanakan untuk menghapuskan kumpulan kutil kecil yang terdapat di zakar, kira-kira dan di vulva. Selama menjalani cryotherapy elakkan hubungan seksual hingga kutil dan kawasan kulit di sekitar benar-benar sembuh. Kesan sampingan prosedur ini boleh berupa bengkak atau munculnya rasa sakit.
 • Bedah laser. Sesuai dengan namanya, prosedur ini menggunakan tenaga laser untuk menghilangkan kutil. Bedah laser biasanya dilakukan sebagai pilihan terakhir ketika prosedur ablasi lain tidak dapat mengubati ketuat kelamin. Suatu keadaan yang boleh disebabkan oleh letaknya yang terpencil atau luasnya kawasan kulit yang dijangkiti. Kesan sampingan prosedur ini boleh berupa iritasi dan rasa sakit untuk beberapa minggu.

Pencegahan Ketuat Kelamin

Sebagai langkah utama, kutil kelamin dapat kita cegah melalui suntikan vaksin. Vaksin yang tersedia saat ini sudah dapat menangkis jenis virus HPV yang paling sering menyebabkan ketuat kelamin. Vaksin ini juga dapat menangkis sebahagian besar jenis virus HPV yang menjadi punca kanser serviks.

Vaksin HPV sebaiknya diberikan sebelum seseorang menjadi aktif secara seksual. Vaksin ini boleh diberikan sejak usia dua belas tahun dengan 3 dos. Jarak antara dos pertama dan kedua adalah dua bulan sedangkan jarak antara dos kedua dan ketiga adalah lima bulan.
Pemberian vaksin HPV juga mempunyai kesan sampingan:

 1. Demam ringan dengan gejala seperti flu
 2. Sakit kepala
 3. Kesakitan pada bahagian yang disuntik

Selain itu, kutil kelamin juga boleh dicegah dengan menggunakan kondom apabila anda melakukan hubungan seksual. Meski tidak sepenuhnya berkesan dalam melindungi anda dari penyakit ini kerana masih ada bahagian kulit yang boleh terpapar, namun sekurang-kurangnya pemakaian kondom boleh meminimakan risiko terkena kutil kelamin dan melindungi anda daripada penyakit seksual berjangkit lain.

Selain menggunakan kondom, anda juga dinasihatkan untuk tidak berkongsi sex toys atau menggunakan alat-alat perangsang yang keadaannya tidak steril.

Demikian info ubat untuk mengatasi penyakit kutil di kelamin yang anda dapat ketahui, semoga bermanfaat bagi anda. namun rawatan kutil terbaik yang kami cadangkan iaitu menggunakan produk ubat herba de nature.

This entry was posted in Ubat Ketuat and tagged , , , . Bookmark the permalink.